Farer og risikoer ved IT-systemer

Alle systemer i verden er aldrig bedre end det svageste led i kæden, og dette kender alle erfarne IT-specialister til. Truslen fra hackere har aldrig været så stor og omfattende som nu, og der tjenes ligeså mange penge på hacking som ved våbenhandel og narkotika i verden, og problemet er stærkt stigende, da det jo er mindre risikabelt end de andre nævnte typer af kriminalitet. Alle IT-driftsledere bør derfor kende til de mest gængse metoder til at beskytte et IT-system mod angreb udefra, uanset om der er tale om:

  • Phishing
  • Trojanske heste
  • Ransomware
  • Virus
  • Andre ondsindede hackerangreb

Overblik over trusler på cyberområdet

Trusler gennem internettet mod IT-systemer kaldes samlet for cyber-sikkerhed, og det er normalt efterretningstjenesterne i landet hos politiet og forsvaret, der håndterer overblikket over disse angreb samt koordinerer forebyggelsen af disse. Faktisk foregår der også spionage, som også udgår en del af den samlede trussel mod virksomhederne, og dette er et problem over det meste af verden. Alle kan være i farzonen for ondsindede hackerangreb, det er ikke kun banker og offentlige myndigheder, som hackere interesserer sig for. Firmaets it-ansvarlige bør derfor altid sikre sig, at firmaet er grundigt sikret mod angreb fra hackere, så man bør have opdaterede antivirus-programmer, en grundig firewall samt en opdateret backupløsning af alle firmaets vigtige data. Opgaven er så vigtig, at mange firmaer overlader dette spørgsmål om IT-sikkerhed til et professionelt firma, der er specialist i netop disse problemstillinger.

Cloud-baseret IT-løsning

Mange virksomheder gør i stærkt stigende omfang over til at lægge flere og flere data op i skyen ved at anvende en cloud-baseret IT-løsning, som er nem at få adgang til og er meget overkommelig i pris. Fordelen ved en cloud- baseret løsning er især, at virksomhedens data er helt sikre og altid kan hentes på anfordring. Man kan både have lagerplads i skyen samt et decideret arbejdsområde, og disse data gemmes online, så de kan ikke pludselig forsvinde på grund af tyveri, brand, vandskade eller sløseri. En cloud-baseret løsning fungerer reelt som et virtuelt drev, som man kan arbejde på eller gemme data, idet man blot skal være tilsluttet internettet for at have adgang til sine data. Virksomhedens data bør være beskyttet af en sikker adgangskode samt være krypteret, således data ikke pludselig kan komme i de forkerte hænder, hvilket kan blive fatalt.