Både i firmaer og privat anvender vi mobiltelefoner, internet og computere som aldrig før, og dette kan gøre os meget sårbare, hvis vi ikke sørger for en god og gennemtænkt IT sikkerhed. Hvis vi er lemfældige med håndteringen af vores NEMID, brugernavne og passwords, så kan vi åbne døren på klem og få uventede gæster (hackere), der kan slette, ændre eller kidnappe vores data. Dette kan i værste fald koste os mange penge eller måske endda firmates eksistensgrundlag, så derfor bør man sikre sig grundigt med en komplet og dækkende IT sikkerhed, således man står bedre rustet, hvis uheldet er ude.
Hvordan opnår man bedre IT sikkerhed?
For at sikre dig mod tab eller misbrug af data bør du derfor sørge for at have dine data sikret, og det er ikke længere nok med en eller flere fysiske backups. Naturligvis kan en server erstattes rimeligt hurtigt, hvis den skulle komme ud for en brand-, vand eller tyveriskade, men det kræver jo regelmæssig backup.
I dag går de fleste over til cloud løsninger med hensyn til backup af datalager samt hjemmesider, da cloud firmaet sikrer sine kunder med backupløsninger. Derudover er det nemt for firmaet at få adgang til sine relevante data, da man jo blot har brug for internetadgang.
De fleste store firmaer har allerede fået gang i en omstruktureringsproces af deres IT, hvor en stor del af IT opgaverne i firmaet outsources til hjemmesider og lagre i skyen (cloud løsninger). I en sådan omstruktureringsproces er det bare nødvendigt at sikre sig med en passende IT sikkerhed, men i Danmark kan firmaer få hjælp omkring IT sikkerhed hos Atea, der er Nordens største IT-virksomhed.
Atea kan levere skræddersyede løsninger på flere områder inden for IT-sikkerhed, informationssikkerhed og compliance-krav. Fakta er nemlig, at det kræver en holdningsændring med hensyn til IT sikkerhed, hvis virksomheder skal være på forkant med hackerne, så man langt mere effektivt kan beskytte sine ansatte samt firmaets fortrolige kundeoplysninger.
Firmaer bør have sikkerhedsprotokoller
Det er derfor vigtigt, at firmaet har sikkerhedsprotokoller på disse områder:
- IT-netværk.
- Datacenter/server.
- Klienter.
- Devices.
- Applikationer.
- Cloud data.
IT medarbejderne bør kun have de relevante brugernavne og adgangskoder til deres aktuelle arbejdsopgave og sikkerhedsniveau, og hele sikkerhedsproceduren bør nedskrives og gemmes, således nye medarbejdere nemt kan sætte sig ind i deres respektive arbejdsområde.
For at opbygge disse sikkerhedsprotokoller skal der udarbejdes sikkerhedsmateriale på både strategisk, taktisk og operationelt niveau. Der er tale om infrastruktur på IT området, og som altid er sikkerheden aldrig stærkere end ved det svageste led. Med en solid og gennemtænkt IT infrastruktur kan I derfor sikre jer mod svage led, og derved kan I opbygge en stærk og effektiv IT sikkerhed.